Σχετικά με το μέλι

Το μέλι BeeLoveSamos®  είναι μια αληθινή γεύση της Ελλάδας και είναι ιδιαίτερα περιζήτητο από τους λάτρεις των τροφίμων και τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής.

Σχετικά με εμάς

Καλώς ήρθατε στην BeeLoveSamos®, μια οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής μελιού που βρίσκεται στην καρδιά του νησιού της Σάμου, στην Ελλάδα. Η αγάπη μας για τις μέλισσες και το πολύτιμο μέλι τους είναι αυτό που μας ωθεί να παράγουμε το καλύτερο, δυνατό, ποιοτικό μέλι, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές, βιώσιμες μεθόδους

Φυσικές Μέθοδοι Συλλογή μελιού

Το μέλι μας συλλέγεται με το χέρι και επεξεργάζεται ελάχιστα για να διατηρήσει όλη τη φυσική του αξία. Προσφέρουμε μια σειρά από είδη μελιού, όπως θυμάρι, φασκόμηλο και αγριολούλουδα, το καθένα με τη μοναδική του γεύση και τα οφέλη για την υγεία. Το μέλι μας είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να προάγουν τη συνολική υγεία και ευεξία.

100% ΑΓΝΟ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΜΕΛΙ

Το όραμά μας / η αποστολή μας

Βιώσιμο οικοσύστημα

Οι μέλισσες είναι οι καλλιτέχνες της φύσης που κατοικούν στον πλανήτη πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια και συμβάλλουν στην αναπαραγωγή του 70% με 75% του συνόλου των καλλιεργειών και διατηρούν την οικολογική ισορροπία.

H μέλισσα θεωρείται ένας από τους πολυτιμότερους οργανισμούς στο οικοσύστημα, καθώς αποτελεί τον σημαντικότερο επικονιαστή των φυτών στη φύση. Οι μέλισσες επισκέπτονται τα άνθη για τη συλλογή νέκταρ και γύρης και συγχρόνως επικονιάζουν και συντελούν στη γονιμοποίηση χιλιάδων διαφορετικών φυτών. Η ωφέλεια που έχει ο άνθρωπος από την μέλισσα, λόγω της επικονίασης, είναι ανυπολόγιστης αξίας και υπερβαίνει κατά πολύ την αξία του μελιού και του κεριού που παράγει η μέλισσα. 1. Ποιος είναι ο ρόλος της μέλισσας στην επικονίαση των φυτών; Χωρίς την μέλισσα, το λουλουδάκι της αγγουριάς, της πεπονιάς αλλά και της αμυγδαλιάς και τόσων άλλων φυτών δεν θα μεταμορφώνονταν ποτέ σε αγγουράκι, πεπόνι και αμύγδαλο αντίστοιχα. Η γονιμοποίηση του άνθους για να γίνει καρπός, η επικονίαση δηλαδή, δεν θα μπορούσε να συντελεστεί χωρίς την παρέμβαση της μέλισσας σε αρκετά φυτά που οι καρποί τους αποτελούν προϊόντα διατροφής για τον άνθρωπο. Αν αναλογιστούμε το ρόλο της επικονίασης, στο πλαίσιο της αλυσίδας διατροφής, η μείωση των καλλιεργειών θα σήμαινε και την ανάλογη μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Είναι σίγουρο ότι χωρίς τις μέλισσες, στο τέλος, η τροφή που θα έφτανε στο πιάτο μας θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη σε είδη διατροφής και πολύ λιγότερη ποσοτικά.

Τι θα γίνει αν εξαφανιστούν οι μέλισσες από τη φύση;

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι πληθυσμοί τις μέλισσας άρχισαν να μειώνονται αισθητά με γρήγορους ρυθμούς τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική και το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Αν οι μέλισσες αφανιστούν, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται και σημαντικές φυτικές καλλιέργειες που αποτελούν βασικά είδη διατροφής για τον άνθρωπο. Πέραν των διατροφικών συνεπειών στον άνθρωπο και την αναπόφευκτη επιβάρυνση της υγείας του, η εξαφάνιση των μελισσών θα έχει και καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, η οικονομική αξία της επικονίασης των μελισσών, σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτιμάται πάνω από 250 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

 Ο κύριος λόγος μείωσης των πληθυσμών της μέλισσας, παγκοσμίως, θεωρείται η εκτεταμένη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων υψηλής τοξικότητας στις καλλιέργειες. Τα διασυστηματικά εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται, έχουν την ιδιότητα να κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη του φυτού. Έτσι, οι μέλισσες προσλαμβάνοντας τη γύρη και το νέκταρ των λουλουδιών, δηλητηριάζονται, διαταράσσεται το νευρικό τους σύστημα, παραλύουν και πολύ συχνά πεθαίνουν. Επίσης, η παγκόσμια επέκταση της μονοκαλλιέργειας σε συνδιασμό με την παράλληλη μείωση της βιοποικιλότητας συντελούν στη μείωση των πληθυσμών της μέλισσας, καθώς οι μέλισσες για να επιβιώσουν, χρειάζονται να τρέφονται από μία μεγάλη ποικιλία ανθοφόρων φυτών, κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

Η χλωρίδα της Σάμου

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις το είδος του μελιού που καταναλώνεις πρώτα θα πρέπει να ξέρεις από πού προέρχεται.  Ανάλογα με τα είδη δέντρων- φυτών και βοτάνων που ευδοκιμούν σε κάθε περιοχή, διαμορφώνεται και η ποικιλία του μελιού.  Έτσι και το νησί μας φημίζεται για τη πλούσια και ανεξάντλητη χλωρίδα του. Διαθέτει σπάνια είδη φυτών  τα οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο δεκάδες βοτανολόγοι και φυσιολάτρες ανάλογα με την εποχή του χρόνου.
  Η  αυθεντικότητα του αποτελεί κριτήριο ποιότητας λόγο της γεωγραφικής του θέσης με το ευνοϊκό μικροκλίμα που διαθέτει  για να ευδοκιμεί η πλούσια χλωρίδα του νησιού που
συμβάλει στη παραγωγή εξαιρετικών τοπικών μονοποικιλιακών  μελιών, όπως κυρίως το πευκόμελο με τα μελιτώματα που περιέχει και τις ιδιαίτερες ιδιότητες του και τον συνδυασμό πεύκου  – κισσού  με το ιδιαίτερο άρωμα, αλλά και πολλοί άλλοι συνδυασμοί με διάφορα δέντρα και φυτά που προσφέρει σε αφθονία το τόπος μας όπως  : Ελιές, Αμπέλια,  Συκιές,  Πεύκα, Πλατάνια, Πορτοκαλιές, Βυσσινιές, Κερασιές, Μηλιές, Καστανιές, Ροδιές, Κουμαριές, Ιτιά, Βάτος, Κισσό, Καναπίτσα ή Λυγαριά , Ερείκη, Αλισφακιά, Κνούκλα, Αρκουδόβατο, Θυμάρι, Δάφνη,  Θρούμπι, Χαρουπιά, Ρίγανη, Φασκόμηλο, Φλισκούνι, Σιδερίτης ή τσάι του βουνού και άλλα πολλά.  

Scroll to Top